Συνέχεια από το άρθρο Πώς λειτουργεί ο νους (Μέρος Α')
5. Ερμηνεία
Τα αισθητήρια σου όργανα έχουν συλλέξει πληροφορίες. Τα φίλτρα έχουν κάνει τη διαλογή των πληροφοριών. Στο επόμενο βήμα, επεξεργάζεσαι τις πληροφορίες που απομένουν και δίνεις μία ερμηνεία. Δίνοντας μία ερμηνεία, δίνεις ουσιαστικά μία εξήγηση στον εαυτό σου για το τι έχει συμβεί «εκεί έξω». Η ερμηνεία που επιλέγεις, διαμορφώνει την άποψη σου για αυτό που έχει συμβεί. Όπως είπε ο Επίκτητος, η άποψή σου είναι αυτή που σε ταράζει - ή σε ηρεμεί. Όταν αντιλαμβάνεσαι τις ερμηνείες που επιλέγεις να δίνεις, μπορείς να ελέγξεις τις απόψεις σου, επομένως και τα συναισθήματα που τις συνοδεύουν. Αν όχι, γίνεσαι έρμαιο των καταστάσεων και των συναισθημάτων που δημιουργούν οι απόψεις σου. Πόσο ενδυναμωτικές είναι οι ερμηνείες που δημιουργείς;
Εδώ μπορεί να διαβάσεις πώς ξεχωρίζεις ένα γεγονός από μία ερμηνεία.
6. Νόημα
Αυτό που τελικά δημιουργεί ένα συναίσθημα είναι το νόημα που προσδίδεις σε ένα γεγονός. Αφότου δώσεις μία απάντηση στο τι έγινε «εκεί έξω», στη συνέχεια δίνεις μία απάντηση στο «τι σημαίνει αυτό για εμένα;». Για εσένα, είσαι το επίκεντρο του κόσμου, είσαι το σημείο αναφοράς. Αυτό που έχει πραγματικά σημασία για εσένα, περισσότερο από το τί έγινε, είναι το πώς σε επηρεάζει. Το νόημα που επιλέγεις να δώσεις, είτε ικανοποιεί τις ανάγκες και τις αξίες σου, είτε τις προσβάλει.
7. Συναίσθημα
Όταν το νόημα που δημιουργείς ικανοποιεί τις ανάγκες και τις αξίες σου, τότε νιώθεις ευχάριστα συναισθήματα. Αντίθετα, όταν το νόημα προσβάλλει τις ανάγκες και τις αξίες σου, τότε τα συναισθήματα που νιώθεις είναι δυσάρεστα.
Το συναίσθημα που νιώθεις εξαρτάται από το νόημα που δίνεις σε ένα γεγονός και από το αν το νόημα αυτό ικανοποιεί ή προσβάλλει τις ανάγκες και τις αξίες σου.
Ένα παράδειγμα
- Είσαι στο δρόμο και το φανάρι γίνεται κόκκινο. Αυτό είναι το γεγονός.
- Σκέφτεσαι: «Ωχ, με έπιασε πάλι φανάρι. Έχω ήδη αργήσει και με καθυστερεί περισσότερο». Αυτές είναι διάφορες ερμηνείες.
- Σκέφτεσαι: «Τι θα τους πω τώρα; Θα φανεί ότι είμαι ασυνεπής και αδιάφορος/η». Αυτό είναι το νόημα.
- Νιώθεις άγχος, ενοχές, ανυπομονησία, ίσως θυμό απέναντι στο φανάρι ή φόβο απέναντι στα άτομα που θα συναντήσεις κ.α. Σίγουρα όμως τα συναισθήματα αυτά σου είναι δυσάρεστα.
- Η αξία που προσβάλλεται θα μπορούσε να είναι η συνέπεια και ο σεβασμός απέναντι στους άλλους.
Ας ακολουθήσουμε τώρα μία άλλη πορεία:
- Είσαι στο δρόμο και το φανάρι γίνεται κόκκινο. Το γεγονός παραμένει το ίδιο.
- Σκέφτεσαι: «Έχω αργήσει που έχω αργήσει, ένα φανάρι παραπάνω δεν θα κάνει τη διαφορά. Θα χρειαστεί όσο χρειαστεί, τουλάχιστον ας είμαι ασφαλής.» Δίνεις μία διαφορετική ερμηνεία.
- Σκέφτεσαι: « Είμαι ασφαλής. Κάνω ήδη ό,τι καλύτερο μπορώ. Θα βρω έναν τρόπο ώστε να επανορθώσω για την καθυστέρηση μου.» Δίνεις διαφορετικά νοήματα
- Νιώθεις ηρεμία
- Η αξία που ικανοποιείται συνεχίζει να είναι η συνέπεια και ο σεβασμός απέναντι στους άλλους.
8. Απόφαση – Δράση – Πραγματικότητα
Οι αποφάσεις που παίρνεις όταν νιώθεις θυμό, είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με αυτές που παίρνεις όταν νιώθεις χαρά και ευτυχία. Η συναισθηματική κατάσταση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις που παίρνεις. Οι αποφάσεις που παίρνεις καθορίζουν τις δράσεις σου και οι δράσεις σου καθορίζουν τα αποτελέσματα που παίρνεις. Το σύνολο των εμπειριών που δημιουργείς δημιουργούν την πραγματικότητά σου.
9. Πεποιθήσεις
Ο παράγοντας που έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στο πώς αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα γύρω σου, είναι οι πεποιθήσεις (διάβασε περισσότερα εδώ). Οι πεποιθήσεις επηρεάζουν άμεσα την πρόθεσή σου, το πώς λειτουργούν τα φίλτρα, το τι ερμηνεία θα δώσεις, το τι κανόνες θα θέσεις για τις αξίες σου και το τι νόημα θα δημιουργήσεις.
Θέλεις να μάθεις να ελέγχεις το νου σου;
Επικοινώνησε τώρα μαζί μου και θα σε βοηθήσω να το καταφέρεις!